Már meghalni sem érdemes!

A CIG Pannónia kutatás szerint, hazánkban a temetkezés, átlagosan több mint két és félhavi nyugdíj összegébe kerül. Ez egy sima átlagtemetés. A felmérés szerint minden nyolcadik válaszadó nyilatkozata szerint nem tudná kifizetni a temetés árát. A nyilvánosságra hozott adatok szerint, a koporsós temetés, 3,2, míg a hamvasztásos temetés 2,1-szerese az öregségi nyugdíj átlagának. Vidéken, falvakban a legtöbb esetben nincs is választási lehetősége a hozzátartozónak, mivel csak koporsós temetést választhatnak.

kegyeletiindex
A fenti ábra a CIG Pannónia Biztosítótól származik.

Vidéken ráadásul a falubeliek egymást hajszolják bele a költséges és díszes sírkövek felállításába, mert „megszólnak a falubeliek, hogy nem voltunk képesek még egy rendes emléket se állítani a megboldogultnak” – mondják sok esetben.

Az idősebbek azt mondják, hogy mindenkinek magának kellene gondoskodnia a temetéséről. Emlékszem nagyszüleimre, mikor hangoztatták, hogy mennyi pénzt tettek félre a temetésükre. Keresztanyám idén 90 éves, de azon aggódik, hogy ami pénzt félretett a temetésére, az elég lesz-e?

A válaszadók 80 százalékának kifejezett anyagi problémát okozna, ha egy közeli hozzátartozója gyászszertartásáról neki kéne gondoskodni.

Az anyagi lehetőségének megfelelő, ésszerű árakra törekedne a válaszadók közel 70 százaléka. A lehető legolcsóbb megoldásokat csupán 5 százalék választaná. A válaszadók 6 százaléka, akár anyagi lehetőségeiknél is nagyobb terhet vállalnának. Utóbbi csoportban leginkább a falun és vidéki városokban élők vannak, valamint a 30 és 49 év közöttiek.

A válaszadók 43 százaléka nem foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy halála esetén hogyan adják meg számára a végtisztességét. A válaszadók negyede viszont aggódik emiatt: 7 százalék nem tudja, ki gondoskodik a temetéséről, 18 százalék pedig tart attól, hogy hozzátartozói nem tudják finanszírozni a költségeket.

Jóval többen aggódnak amiatt, hogy váratlan haláluk esetén milyen anyagi körülmények között élnek majd szeretteik (38 százalék). E csoporton belül jelentős arányt képviselnek azok (a csoport egyharmada), akik adósságot is hagynak szeretteikre. Az elmúlt években felvett devizahitelek, a vállalkozói hitelek visszafizetésének nagy része az örökösökre marad.

Csupán 11 százalék gondolja úgy, hogy megfelelően gondoskodott hozzátartozói anyagi biztonságáról. E csoport kétharmada életbiztosítást kötött, 50 százalékuk megtakarítást és szintén 50 százalékuk ingatlant (is) hagyna örököseire.

Gondoljanak csak bele, hogy ma Magyarországon mindössze minden tízedik ember nem hagyna hátra maga után gondot. Pedig szinte kivétel nélkül minden ember azt mondaná, hogy számára nagyon fontosak a szerettei.

Mit gondolnak, csak szavakban van így, vagy valóban fontosak számunkra a szeretteink?

Ha így lenne, akkor is kellene róluk gondoskodni, ha már rajtunk kívül álló okok miatt erre nem lennénk képesek.