Mi az a “Fed”? – 1. rész

Home » Mi az a “Fed”? – 1. rész

Fed-épületMit szólna, ha azt mondanám Önnek, hogy a befektetései szempontjából ma sokkal inkább oda kell figyelnie a Federal Reserve System-re (Szövetségi Tartalékrendszer), és sokkal jobban meg kell érteni azt, mint az elmúlt évtizedben?

Sőt, mi lenne, ha egyenesen azt mondanám Önnek, hogy a Federal Reserve viselt dolgainak átlátása – a pénzügyei miatti dühöngés és fejfájás helyett – jelentős pénzügyi előnyhöz juttathatja Önt?

Nos, mázlija van. A Fed megértéséhez szükséges tudás karnyújtásnyira van Öntől – ebben a cikkben.

Az Egyesült Államok Federal Reserve (Szövetségi Tartalék) rendszere, más szóval a Fed, ahogy időnként hívják, a világ egyik leginkább félreértett intézménye. Sokak szerint meghatározó szerepet játszik az Egyesült Államok – és így az egész világ – gazdaságának alakulásában. 2015-ben és 2016-ban a piaci trendek előrejelzésének kulcsa a Fed figyelemmel kísérése és megértése lesz.

Kérdezze meg akár Átlag Bélát a munkahelyén, vagy a lila hajú lányt, aki az eszpresszóját a kávézóban kihozza, fogadok, hogy fogalmuk sincs arról, mi is a Fed és hogyan működik. Vagy ha lenne is valami halvány elképzelésük, elmagyarázni semmiképpen sem tudnák azt Önnek. Azt pedig végképp nem tudnák elmondani, miért vannak a Fed döntései olyan nagy hatással a gazdaságra és mindannyiunk pénztárcájára.

Ám sose féljen, kedves Olvasó, azért vagyok itt, hogy fényt hozzak az éjszakába. Vágjunk bele!

Mi is a Fed?

A Fed eredeti küldetése

Leegyszerűsítve: a Fed Amerika központi bankja. Az ország többi bankját is szabályozza. Az Fed-et az Egyesül Államok Kongresszusa hozta létre 1913-ban a Federal Reserve-törvény megszavazásával, amelyet az akkori elnök, Woodrow Wilson írt alá. Céljuk egy biztonságosabb, rugalmasabb és stabilabb monetáris és pénzügyi rendszer létrehozása volt. A rendszert teljes titokban tervezték meg… egy maroknyi elit bankár, üzletember és politikus tanácskozásán, amelyet egy félreeső magánbirtokon, a Jekyll-szigeten tartottak.

Federal Reserve Act

Woodrow Wilson elnök és politikusok a Federal Reserve-törvény aláírásakor 1913-ban. A szóbeszéd szerint az elnök négy aranytollat használt az aláíráshoz…

A XX. század során azonban fű alatt módosult a Fed küldetése. Ma már a gazdaságban forgó pénz mennyiségét, valamint a kamatszintet szabályozza. A pénz hozzáférhetőségének erősítésével vagy gyengítésével igyekszik gondoskodni a gazdasági növekedésről, valamint próbálja megelőzni a visszaeséseket.

A másik feladata, hogy tanulmányozza a gazdasági trendeket, majd politikai döntéseket hozzon arról, hogyan kellene egészségesebbé tenni a gazdaságot, azaz elérni, hogy jobban működjön. [Érdekesség: A FED több mint 200 főnyi PhD-vel rendelkező közgazdászt foglalkoztat.]

A Federal Reserve hivatalos weboldala szerint arra szól a felhatalmazása, hogy „elősegítse a fenntartható fejlődést, a foglalkoztatás magas szintjét, [és] az árak stabilitását, hogy segítsen megőrizni a dollár vásárlóerejét és a mérsékelt hosszú távú kamatlábakat”. Kockáztatva, hogy megvádolnak: „ugrik a lemezem” (végül is az ismétlés a tudás anyja, nemde?), alább idézem a Fed négy átfogó kötelezettségét:

  1. a nemzet pénzügyi politikájának igazgatása a monetáris és hitelfeltételek befolyásolásával a gazdaságban, törekedve a maximális foglalkoztatottság, a stabil árak és a mérsékelt hosszú távú kamatlábak elérésére.
  2. a banki tevékenységgel foglalkozó intézmények felügyelete és szabályozása, hogy biztosítsa a nemzeti banki és pénzügyi rendszer biztonságát és épségét, és megvédje a fogyasztók hiteljogait,
  3. a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése, valamint a pénzügyi piacokon megjelenő rendszerszintű kockázatok mérséklése,
  4. pénzügyi szolgáltatások nyújtása a letéti intézményeknek, az Egyesült Államok kormányának, és külföldi hivatalos intézményeknek, amelynek része az is, hogy vezető szerepet töltsön be a nemzeti fizetési rendszer működésében.

És most, érthetőbb szavakra lefordítva. Khmm, a Fed:

  • Döntés hoz róla, hogy mennyi pénznek kell forgalomban lennie ahhoz, hogy az amerikaiak – és az amerikai gazdaságtól függő más gazdaságok – élete annyira rózsás legyen, amennyire csak lehetséges…
  • Gondoskodik róla, hogy a Wall Street-en csücsülő pénzeszsákok betartsák a szabályokat… azaz se én, se Ön és se a teljes gazdaság ne legyen átverve…
  • Úgy viselkedik, mint a bankok és az USA kormányának bankja…

Szóval… mit sikerül ebből teljesítenie a Fednek?

Kik a Fed valódi tulajdonosai, és mire adtak igazából felhatalmazást a Fednek?

Mi az a QE, és mit is csinál mostanában a Fed?

Hogyan érinti mindez az Ön pénzét és befektetéseit?

 

Jelentkezzen személyes konzultációra!